Estelle Cuisine – Wijting met erwtenpuree

Voor iemand die nooit een gerecht twee keer op dezelfde manier maakt is het moeilijk om een recept op te stellen.  Een beetje van dit, een beetje van dat, afhankelijk van de goesting van de dag en wat er nog in de frigo ligt of in de kruidenbak aan het woekeren is.
Maar ik ga het toch proberen, al zal het wel zonder grammages en exacte kooktijden zijn. Bibi kookt nu éénmaal op’t gevoel.
So here we go:

Wijting met erwtenpuree, krokante coppa di parma en kruidenolie

Nodig:
– Wijtingfilets (de mijne kwamen uit diepvries, van Delhaize, omdat de keuze verse vis die dag miserabel was)
– Diepvrieserwten (ik nam anderhalve zak voor 5 man)
– Een tien sneetjes coppa di parma of een ham type ganda
– Olijfolie
– Kruiden, ik knipte uit de tuin: salie, citroentijm, oregano
– Pijpajuin en look
– Optioneel: een paar tomaatjes

Kieper de erwten in een kookpot en voeg er een paar teentjes look, fijngesnipperde salie, oregano en een blokje groentenbouillon aan toe. Zet net onder water en breng aan de kook. Zet iets zachter als het begint te koken en laat een tijdje pruttelen (tot de erwten heel zacht zijn).

Meng salie, citroentijm, oregano, peper en zout samen met olijfolieolie (1 à 2 dl, afhankelijk van de mate waarin je al dan niet een saus-eter bent) en maal fijn. Ook lekker is als je peterselie of rucola toevoegt.

Bak de coppa di parma in een hete pan (geen vetstof nodig) tot lichtjes krokant.
Laat afkoelen op keukenpapier en snij in twee (of drie of vier, afhankelijk van de grote van de sneetjes). Deze pan kan je straks gebruiken om de vis in te bakken, de coppa geeft een extra smaakje aan de vis (al moet je die ver zoeken maar soit, het bespaart afwas :-p).

Zorg dat de wijtingfilets droog zijn (afdeppen met keukenpapier) en kruid met peper en zout. Bak in ruime boter.

Ik had een paar versgepluste tomaten liggen en sneed ze in blokjes en werkte af met een beetje olijfolie, azijn (ik denk frambozenazijn maar het kan evengoed met balsamico) en  peper en zout (fleur de sel). Dit is puur optioneel, voor als je nog wat extra kleur wil toevoegen aan het bord.

Giet de erwten af en pureer met een staafmixer. Niet erg als het niet helemaal glad is, er mag nog wel ergens een erwtje in verstopt zitten. Kruid heel goed af met zout en peper want deze puree heeft veel kruiding nodig.
Versnipper de pijpajuin en strooi boven de puree of vis, zoals je zelf wil.

Voila, de bordjes dresseren volgens eigen inspiratie en je hebt een mooi en lekker gerechtje op tafel getoverd. Smakelijk!

 

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s